Venezuela
Spanyol eredetű nevének jelentése "Kis Velence", amely a cölöpökre épített indián falvakra utal. Venezuela egy páratlan úticél természeti szépsegei miatt, mint például a 972 m magas Angel Fall (Anyalok vízesése), amely a legmagasabb a földön, vagy az Orinoco folyó, amely a harmadik legnagyobb folyam a világon.
Orinoco folyó: A kontinens harmadik leghosszabb folyója, a brazil határnál ered és 2150 kilométeren át tekeregve éri el a tengert északkeleten, ahol szétterülve, deltatorkolattal ömlik bele. A folyó alsó részén fekszik Ciudad Bolívar városa, mely a függetlenségi háború központja és a harcok alatt az ország fővárosa volt. A gyarmatosítás korából sok emlék maradt fenn, a város még most is őrzi történelme bájait.
A városon túlhaladva juthatunk el Canaimaig, melynek közelében a Carrao folyón található az hét vízesésből álló lánc vár minket. Nem messze tőle a világhírű Angyal vízesés, ahol 807 méteren keresztül szabadon hullik alá a folyó. Tovább délkeletre található Gran Sabana; érdekessége az akár 350 méter mély, kör alakú, sziklákkal övezett lyukak, melyek alját dzsungel borítja.
Az Andok: Az Andok északi vonulatának a vége, a Sierra Nevada de Merida az ország északnyugati csücskében található. A területen elszórt, hagyományokat őrző falvakat találunk. Nem messze Merida városától van az ország legmagasabb pontja, a Bolívar csúcs.
A Karib-tenger partvidéke: Az észak-keleti területek a búvárok, halászok, vitorlázók számára ideális hely. A strandok idilliek, lassan lejtő, tengerbe nyúló vakító fehér homokos partok tarkítják. A víz türkizkék, a partot pálmafák hada szegélyezi. A strandolók számára ajánljuk Margarita szigetét, mely 40 km-re bent fekszik a tengerben, de Cumana vagy Puerto La Cruz városából komppal gyorsan megközelíthető.
Coro: A Karib-tengerbe nyúló félszigeten elterülő város a kontinens egyik legrégebbi települése, 1527-ben alapították. Más is látható, gyönyörűen rendbe hozott épületeinek többsége a 18. században épült, amikor a város virágzó kereskedelmi központja volt a térségnek. Ha erre járunk mindenképp sétáljunk végig a történelmi Calle Zamora úton és keressük fel a katedrálist, valamint a Coroi Művészeti Múzeumot.
Az Amazonas dzsungele: A déli, Amazonas mentén fekvő területeket vastag esőerdő borítja, keresztül-kasul folyókkal tarkítva. Ez a terület sok elszigetelt indián törzsnek ad otthont. Puerto Ayacucho városából indulnak a szervezett utak a folyókon felfelé.
 
Beutazási feltételek
A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül, a DEX-2 Turista Kártya elnevezésű formanyomtatvány kitöltésével léphetnek be, és tartózkodhatnak Venezuela területén. A kártyát két példányban kell kitölteni, és alá kell írni. Az országba történő belépéskor a beléptető hatóság az útlevélben szereplő adatokkal egyezteti a kártyát, és mindkét példányt lepecsételi. Az eredeti a hatóságnál marad, a másolatot pedig az ország elhagyásakor adja át az utas, ezért azt az ott-tartózkodás alatt meg kell őrizni.
A 90 napot meg nem haladó nem turista célú, illetve a 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás, továbbra is vízumkötelezett.
Sárgaláz elleni védőoltásról szóló bizonyítványt szükséges felmutatni azoknak, akik az alábbi országokból származnak, és beutazni szándékoznak a Venezuelai Bolívari Köztársaság területére, továbbá azon utasoknak is, akik az alább felsorolt országok felől érkeznek oda:
Amerika: Brazília, Francia Guyana, Guyana, Panama, Suriname, valamint Trinidad és Tobago.
Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Zöld-foki szigetek, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Djibuti, Egyenlítői Guinea, Etiópia, Gabon, Gambia Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Mali, Mauritania, Mozambik, Niger, Nigéria, Ruanda, Sao Tomé és Príncipe, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Szudán, Togo, Uganda, Tanzánia és Zambia.
 
Közbiztonság
Venezuelában a közbiztonsági helyzet az utóbbi időben romlott, ezért különleges figyelmet kell fordítani a személyes biztonságra. Általános tanácsként javasoljuk, hogy az útleveleket, repülőjegyeket hagyják a szállodai széfben, ne viseljenek feltűnő ékszert és kézitáskát, ügyeljenek a nagyvárosokban gyakran előforduló zsebtolvajokra.
Az ország nagyobb városaiban vannak olyan negyedek, ahol az éjjeli órákban nem ajánlatos egyedül sétálni, vagy gépkocsit vezetni, ezekről legcélszerűbb a szállodában, vagy ismerősöknél tájékozódni.
 
Egyéb információk
Az országban a külföldi fizetőeszközök közül elsősorban az USA dollárt fogadják el a pénzváltó helyek, ezért javasoljuk azzal utazni. A hitelkártyákat általában mindenütt elfogadják.
A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de egyes kórházak elfogadnak hitelkártyát is. Az ország déli részén, az 1000 méter alatti területeken - főleg az Orinoco és Apure folyók mentén - malária veszély van (Barinas, Bolivar, Merida, Monogas, Portuguesa, Sucre, Teachira, Zulia, Amazona tartományok), ezért elindulás előtt már időben el kell kezdeni malária ellenes gyógyszerek szedését.
Magyar turistáknak, főleg azoknak, akik a tengerparton kívánnak nyaralni, ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint amelyhez Magyarországon hozzászoktunk.
Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál (jelenleg a sárgaláz elleni kötelező, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, ajánlott: a tetanusz és a gyermekbénulás elleni védőoltás). Úticéltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele. 
 
 
Isla Margarita
Csodaszép sziget kitűnő klímával, nagyszerű merülőhelyekkel és pompás tengerparttal. A nappali átlaghőmérséklet 30°C körül van és éjjel soha nem hűl le a levegő 20°C alá. A legnagyobb előnye, hogy a hurrikán zónán kívül esik, így egész évben biztonságos. A másik nagy előnye, hogy nincs kimondottan esős időszak, amikor szakadatlanul esik az eső. Csapadékosabb időszak a nyár közepe és november közepétől január elejéig terjedő időszak. Általában az esőzés soha nem tart néhány óránál tovább, majd ismét kisüt a nap. Így mondhatni tökéletes a klímája egy remek, napsütéses nyaraláshoz. Turisták több, mint 30 éve látogatják Isla Margarita-t, amely fehér tengerparttal, a pálmafák árnyékával, hűs keleti szellővel várja az idelátogatókat.
 
Hotelek Isla Margarita-n:
Dunes Beach Resort 4* - Pedro Gonzales
LTI Costa Caribe Beach Hotel 4* - Juan Griego
Hesperia Isla Margarita 4*+ - Playa de Puerto Viejo
 
(kattintson a képre)
Kövessen minket Facebook oldalunkon is!