Mexikó
Cantinok és haciendák, csillámló tengeröblök és végtelen homokos partszakaszok, vidám fürdőhelyek és függőágy-találkozók alkalmi hippik számára, díszes paloták és pompás barokk épületek, hétemeletes piramisok tetején Jaguártrón, magával ragadó folklór és indián örökség - mindezt egyszerre nyújtja Mexikó. Nem véletlen tehát, hogy a legnépszerűbb úti célok közé tartozik az ország.
A Karib-tenger és a Csendes-óceán több, mint 10 ezer kilométernyi tengerpartot jelent. Mexikó Csendes-óceán felől, azaz nyugati partja elsősorban azoknak ajánlott, akik a nyaralást fürdőzéssel-napozással szeretik tölteni, mert itt nincsenek jelentős indiánkori látnivalók. Ezzel szemben délen, a Yucatán-félszigeten együtt élvezhető a klasszikus maja civilizáció és a karibi strandélet.
 
Mexikóváros
Már a repülőből kitekintve megsejthetjük Mexikóváros (Ciudad de México) óriási kiterjedését: utcák szövevénye, lapos tetők rengetege, felhőkarcolók sokasága és zöldterületek tűnnek fel. Amikor még alacsonyabbra ereszkedik a repülőgép, megpillantjuk a templomok kupoláit, a palotákat, a széles utcákat és az óriási emlékműveket. A magasból láthatók a nyáron is hófödte vulkánok - Popocatépetl, Ixtaccíhuatl. A földre megérkezve azonban ezeket aligha láthatjuk, s ennek nem más az oka, mint a város felett állandóan ott lebegő szmog.
A gazdagság és a szegénység, a csillogás és a kosz - mindezek az ellentétek egészen közel vannak egymáshoz. Mexikóváros történelmi alapokra épült: ott, ahol ma a gyarmati idők épületei emelkednek, 1521 előtt indián piramisok, templomok és paloták álltak.
 
Puerto Vallarta
Banderas öblében több mint két tucat aranyszínű strand várja az utazókat. A Río Cuale két partján fekvő, 290 ezer lakosú halásztelepülés annak ellenére megőrizte mexikói jellegét, hogy évente egymillió vendég fordul meg benne. Macskaköves belvárosi utcák, piros cseréptetők, kovácsoltvas korlátú balkonok jelentik a városkép legfőbb jellegzetességeit.
 
Yucatán-félsziget
A Yucatán-félsziget nagy és lapos korongként nyúlik el a Mexikói-öböl és a Karib-tenger között. A legtöbb látogató a félsziget karib-tengeri, keleti felét veszi célba, ahol fantasztikus üdülőövezet várja a vendégeket.
A víz alatti élet szerelmesei itt kedvükre kiélhetik magukat. Az üdülőövezettől mindössze egy ugrásnyira találjuk a Mexikó legnagyobb piramisai közé tartozókat, és elénk tárul a maják letűnt világa is.
 
Cancun
Cancún a következőket kínálja: tiszta, tágas, fehér strandok, ínyenckonyhák, a sportolási lehetőségek széles skálája. Egy 25 kilométer hosszú L alakú homokpadon és a több mint 100 négyzetkilométeres Nichupté lagúnán több tucat szálloda található.
 
Riviera Maya
Cancuntól Tulumig tartó 140 kilométeres szakaszt nevezik így: Riviera Maya. A régió az utóbbi években hihetetlen népszerűségnek örvend. A festői üdülőtelepek, a sok egyszerű cabana, a luxusbungalók, a természetvédelmi parkok, a vízi sportok és szabadidőparkok mind egyre több turista szórakozását szolgálják.
 
Éghajlat
Az óriási közép-amerikai ország Guatemalával, az Egyesült Államokkal és Belizzel határos, partjait a Csendes óceán, és a Karib-tenger mossa. Változatos felszíni formákat rejt magában, található itt ugyanis sivatag, hegyvidék, termékeny alföld és trópusi szavanna is. Éghajlata a felszínnel együtt változik. Az ország két szélén forró időjárás uralkodik, az ország belseje sokkal szárazabb és melegebb. Az esős időszak májustól októberig tart általában. A december és a február közötti időszak a leghűvösebb, ilyenkor az északi szél az ország északi részét sokszor csípőssé teszi és a hőmérséklet bizony fagypont alá is csökkenhet.

 
Mikor utazzunk?
Októbertől májusig legjobb meglátogatni az országot, hiszen ilyenkor a legtöbb helyen kellemesen meleg és meglehetősen nagy szárazság van. A főszezon általában Húsvét előtt és Karácsony és Újév környékén van, ilyen kor ajánlatos mindent jó előre lefoglalni. Ha csak a parton szeretnénk süttetni a hasunkat, akkor júliusban és augusztusban utazzunk, de vigyázzunk, mert kell egy kis idő, míg hozzászokunk a nagy forrósághoz.
 
Beutazás
Az útlevélnek a beutazás tervezett időpontjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A bevándorlási hatóság ablakánál be kell mutatni a kitöltött turistajegyet, amelyet vagy egy mexikói konzulátustól, vagy a légitársaságtól lehet beszerezni. A turistajegy másolata az útlevélben marad, amelyet kiutazáskor be kell mutatni.
 
Étkezési szokások
A mexikói konyha három fontos ételen alapszik: a tortillán, a babon és a chilin. A tortilla kicsi húspástétomos vajas sütemény magokkal megszórva. A babot általában főve, vagy fagyasztva fogyasztják, tortillával, vagy magában. Nagyon kedvelt országszerte a jugos, amely finom gyümölcslé, és az utcákon lépten-nyomon vásárolható. A mexikóiak általában a híres tequillával koktélként fogyasztják.
 
Hotelek:
Sandos Playacar Beach Resort 5* - Playa del Carmen
Catalonia Riviera Maya 4* - Puerto Aventuras
Oasis Cancun 4*+ - Cancun
Meliá Puerto Vallarta 4*+ - Puerto Vallarta
Royal Zona Rosa 4* - Mexico City
 


Kövessen minket Facebook oldalunkon is!