Malajzia
Malajzia az egyik legkellemesebb ország Délkelet-Ázsiában. Több évtizedes gazdasági fejlődés és politikai stabilitás tette a régió egyik legvirágzóbb országává.
A Maláj-félszigeten és a környező szigeteken elhelyezkedő nyugati részében a tengerparttal párhuzamosan hegyvidék húzódik, a Borneón elterülő keleti felének tengerpartját mocsaras síkság kíséri, amely előbb dombvidékbe, majd a trópusi őserdők borította Crocker-hegységbe megy át.
 
Klíma
Trópusi. Esős időszakok: augusztus-szeptember a félsziget nyugati partján, október-február a félsziget keleti részén és Kelet-Malajziában. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20-30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre szakítja meg a napsütést, inkább a futó záporok jellemzőek.

  
Beutazási feltételek
Az útlevélnek az ország elhagyását követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Az 1993-ban hatályba lépett kétoldalú, részleges vízummentességi megállapodás értelmében magyar állampolgárok - a beutazás időpontjától számítva még legalább hat hónapig - érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Malajziába turisztikai célú látogatásaik során, amennyiben ott tartózkodásuk időtartama nem haladja meg a 90 napot.
 
Nemzetközi repülőterek
Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Georgetown, Kuching, Johor Baharu.
Kuala Lumpur-ban a repülőtér a városközponttól meglehetősen messze van, kb. 70 km, utazási idő kb. 50 perc.

Két repülőtere van:
- LCC fapados járatok (pl. Air Asia), kb. 15 km-re van a nemzetközi reptértől
- Kuala Lumpur Nemzetközi Repülőtér

Transzfer a reptértől a hotel/aparmanig taxival: kb. 65-70 MYR, a kijáratnál jegyet lehet venni (1 MYR = kb. 55 HUF).
 
Helyi közlekedés
Balra tarts (jobb kormányos autók).
Az MAS (Malaysian Airline System) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vízi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk.
 
Gasztronómia
Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból.
 
Egészségügy
Kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
 
Öltözködés
Malajzia muzulmán ország, ezért a hölgyvendégek lehetőleg ne fürdőruhában látogassanak el a halászfalvakba és a kisvárosokba. Egyébként a nyaralóöltözet mindenhol megfelel, ám néhány étteremben és éjszakai szórakozóhelyen elvárják az elegánsabb megjelenést.
 
Sportolási lehetőségek
A búvárkodás fantasztikus élményt nyújt itt is. Túrázhatunk kerékpárral, vagy anélkül, részt vehetünk madárfigyelésen, kenu és halásztúrákon, sőt teknősöket is csodálhatunk.
 
Elektromosság
220/240 V. A konnektorok típusa a magyarországitól eltérő. Átalakító szükséges.
 
Pénzügyek
Pénznem: ringgit. 1 MYR=100 sen. Pénzváltáskor a bankok 2-3 USD kezelési költséget számolnak fel. Az egyéb pénzváltók nem számítanak fel kezelési költséget, de eltérő árfolyamokkal dolgoznak. A nagyobb szállodák és éttermek elfogadnak hitelkártyát is, bankautomaták is működnek több helyen. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.
 
Hotelek

Kuala Lumpur
Sheraton Imperial Kuala Lumpur 6*
Renaissance Hotel 4*+
Sabah, Borneó
Nexus Resort Karambunai 5*
Langkawi
Sheraton Langkawi Beach Resort 4*+
The Andaman Langkawi5*-Datai Beach

 
Fakultatív programok Borneón
 
(kattintson a képekre)

Kövessen minket Facebook oldalunkon is!