Kuba
 
Elhelyezkedése
A legnagyobb sziget Kuba. Florida és Jamaica között található. Legmagasabb pontja a Turquino, ami 1994 m magas.
Kubát Kolumbusz fedezte fel, de Velazquez hódította meg. Spanyolországnak stratégiai szempontból, gazdag dohány és cukornád ültetvényei miatt volt fontos a sziget. Kubáról a misztikumok, a felfedezetlen területek, a történelem, a kultúra, a természeti szépségek egyaránt eszünkbe juthatnak. Sokak szerint itt van a világ legszebb tengerpartja.
Aki eljut Kubába két látnivalót mindenképpen kötelező megtekintenie. Az egyik Havanna óvárosa és erődítményei. A spanyol gyarmatosítók által 1515-ben alapított város gyors fejlődése következtében hamarosan a Karib-térség legjelentősebb mertopolisává lett. Cukor-, dohány-, rabszolga-kereskedelem olyan jólétet teremtett, amelyet a mai napig fennmaradt pompás barokk paloták is tanúsítanak.
A másik attrakció Trinidad és a Valle de Los Ingenios-i cukorgyárak. Trinidad Kuba déli partjának közelében keskeny kis utcácskáival, csendes, árnyékos, pálmákkal szegélyezett tereivel a múlt század gyarmati hangulatát őrzi. Trinidadban az az érzése az embernek, mintha kb. 150 éve megállt volna az idő. Több palota található itt, ami egykoron cukorbárók lakhelyei voltak. A szivarok szerelmesei nagy becsben tartják a híres "havannát". A zamatos dohány elsősorban Kuba középső területén és a sziget nyugati részén a völgyekben terem.
 
Klíma
Két évszak váltakozik az országban: a tél és a nyár - tavaszi, illetőleg őszi - átmenet nélkül. A kubai nyár májustól októberig tart: a középhőmérséklet ilyenkor 27,7 C fok, a júliusi és augusztusi napokban azonban a 40 C fokot is megközelítheti. Az év második felében, télen a leghűvösebb hónap középhőmérséklete +21 C fok. Néha 15 C fokra lehűl a levegő és ez itt a hideg. A nyári időszakban bőséges a csapadék, az esős időszakban gyakori a trópusi vihar. A levegő nedvességtartalma igen magas, 80% körül mozog. Esténként a sok szúnyog, illetve egyéb rovar miatt javasolt rovarriasztó használata. A szúnyogok fertőző betegséget (dengue-kór) terjeszthetnek, ez fokozottan indokolja a szúnyogcsípés elleni védekezést. A térségbe történő utazást novembertől májusig javasolják , az esetleges trópusi viharok miatt.
 
 
Útlevél, vízum
Az útlevél érvényessége a visszautazás időpontjától legalább 6 hónapig érvényes legyen. Magyar állampolgárnak Turista kártya kiváltására (vízum) van szüksége, melyet a Kubai Köztársaság Nagykövetségén, vagy utazási irodában tudnak megvásárolni. A turista kártya 30 napos tartózkodásra jogosít, amennyiben a tartózkodás meghaladja a 30 napot, úgy azt a Bevándorlási Hivatalban hosszabbítatni kell.
Turistakártya irodánkban megváltva 21 EUR/fő.
Kilépési illeték: 25 CUC/fő.
 
Beutazás
A személyes ékszereken, kamerákon és egyéb értékeken kívül vámmentesen bevihető 2 üveg szeszesital, egy karton cigaretta, és max. 10 kg gyógyszer. Ajándékok 250 USD értékig vihetok be az országba. Ebből 50 USD vámmentes, a többi után 100% vám fizetendő.
Narkotikum, lőfegyver, a legális vadászfegyver kivételével nem vihető be az országba. Az országba bevihető készpénz nincsen korlátozva, de 55.000 USD feletti összeget be kell jelenteni.
 
Kiutazás
Vegye figyelembe, hogy kiutazáskor kb. 25 CUC repülőtéri illetéket kell fizetni minden utazónak. Az országból kivihető 50 db szivar, 1.14 liter szeszesital (2 üveg). Egyéb termékeket, mint képzőmuvészeti alkotás, antikvitás kiviteléhez engedély szükséges. A hivatalos értékesítők általában rendelkeznek ezekkel az engedélyekkel és pecsétjükkel ellátják a számlát.
Növény és állat kivitele szigorú szabályokhoz kötött és engedélyköteles.
 
VARADERO
Ahol 330 napon át süt a nap. A Kubába érkező turisták többségét már nem érdekli a politikai rendszer. Sokkal inkább a tenger,a karibi hangulat. A vendégek többsége Varaderon száll meg. Az üdülő komplexum a sziget legdélebbi pontján helyezkedik el, Havannától 134 kilométerre. A homok finom szemű, hófehér, a part lassan mélyülő. Az első szállodák már a 40-es években megépültek, de az utóbbi 10 évben rohamos fejlődés indult meg az infrastruktúra terén. Az aktív időtöltésnek számos lehetőségét választhatjuk: Jet-ski, ejtőernyős ugrás, katamarán hajós kirándulás, változatos éjszakai élet. Varaderon közel 100 diszkó, bár, nightclub várja a látogatókat. Varaderoból kirándulásokat is szervezhetünk magunknak egy nap alatt körbenézhetünk Havannában, ill. Trinidadban.
 
FONTOS !
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban.
 
Hotelek:
Hotel Varadero Internacional 4* - Varadero
Gran Caribe Club Kawama 3*+ - Varadero
Casa Granda 3*+ - Santiago de Cuba
Occidental Miramar 4* - Havanna
Gran Caribe Hotel Inglaterra 3* - Havanna
Kövessen minket Facebook oldalunkon is!