Nizza
Elhelyezkedése:
Európa déli részén, Franciaország legdélkeletibb pontján helyezkedik el Nizza, a francia Riviéra fővárosa. Nizza, amely Franciaország ötödik legnagyobb városa, egy kiváltságos helyzetben lévő helyszín, egyszersmind találkozópont az Alpok, Provence, Korzika és Olaszország között.
A város, mely a francia Riviéra szívében található, rendkívüli természeti adottságokkal rendelkezik; a tengerparti síkságon keresztül elnyúlik a mediterrán tájakig, fákkal teli dombok sorozata határolja kelettől nyugatig. Nizza kivételes mikroklímának örvend, amely nagymértékben hozzájárult az elmúlt két évszázadban megalapozott hírnevéhez. A klíma télen mindig enyhe, nyáron pedig - a tenger felől érkező szélnek köszönhetően- sosem túl forró. Februárban gyakran mindössze egy pólóban ebédelhetünk a teraszon, miközben Franciaország többi részén dideregnek az emberek.
A modern Nizza Olaszországot idéző arculata és az antik múltból megőrzött mementók- a rómaiak által uralt időszakból, vagy még korábban, a görögök város alapításának idejéből -teszik közkedveltté Nizza városát. Hosszú ideig olasz befolyás alatt állt a város, majd a XIX században az angol arisztokraták kedvelt pihenőhelyévé vált.
Az Azúr-part (Cote d'Azure) látványa az Angol sétányról a legszebb, ahol érezhető a mandulafák és a narancsligetek illata. Nemcsak a turistákat, hanem a művészeket is évszázadok óta vonzza Garibaldi szülővárosa. Járt itt Matisse, Cézanne, van Gogh, Picasso, Ernest Hemingway, Thomas Mann, Cocteau, a Beatles, sőt Bill Gates is. érdemes körülnézni az óvárosban, amely rengeteg építészeti és történelmi látványossággal büszkélkedhet. Az emlékhelyek, templomok közül az egyik legérdekesebb St Nicholas hagymakupolás orosz ortodox temploma. érdemes meglátogatni a Modern és Kortárs Művészetek Múzeumát, a Marc Chagall Múzeumot, vagy a Phoenix Parkot, ami egy botanikus kert. Ha elfárad az utazó a város felfedezése közben, a 15 strand valamelyikén felfrissülhet a tengerben.
Ne hagyjuk ki a provancei konyha kínálta érdekességeket se! Este pedig látogassunk el az Operába, vagy a nightclub-ok valamelyikébe. Mindezek összessége teszi Nizzát a Riviérára utazók legjobb választásává.
 
Belépés:
Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé válik. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak. A zökkenőmentes határátkelés érdekében - különösen a kezdeti időszakban - javasoljuk az útlevél használatát.
 
Bejutás a repülőtérről:
általános információk Nizza város repülőteréről
A Côte d'Azur partvidéken fekvő Nizza repülőtere a környék idegenforgalmi fejlődésének, valamint a fontos földrajzi fekvésnek (St. Tropez, Antibes, Sophia Antipolis, Cannes, Nizza, Monaco és az olasz határ közelében) köszönhetően Franciaország második legforgalmasabb repülőterévé nőtte ki magát. Nem mellékes tény az sem, hogy Nizza Franciaország ötödik legnagyobb városa. A Côte d'Azur repülőtér inkább városi repülőtér, és növekedését elősegíti az a tény, hogy a lakosok 80%-a a partvidéken él. A partvidék mögött magas hegyek fekszenek. A Riviéra rendkívüli vonzáserejének köszönhetően, valamint más közlekedési eszközök hiánya következtében a nizzai repülőtér fejlődése mind erőteljesebb.

Megközelítés
-RN7 / főút keletről érkezve
-A8 autópálya Franciaország északi és nyugati részeiből érkezve.

A terminálok nyitva tartása:
-1. terminál: érkezések az első járattól az utolsóig indulások: 06.00-tól 20.30 óráig
-2. terminál: érkezések, A3-as kapu: 06.00-tól 24.00 óráig
-2. új terminál: érkezések 08.00-tól 21.30 óráig

További információ:
www.nice.aeroport.fr

Vasúti csatlakozás
-Helyi vasúti járatok: minden város Cannes és Vintimille között.
-Főbb vasúti járatok: minden tartományközi, országos és nemzetközi járat.
-Turistavonatok:www.nice.aeroport.fr/acces_stationnement_en/trains

Autóbuszjáratok
A nizzai repülőtér összesen 250, Marseilles és G?nes között 120 célállomást összekötő 21 autóbuszjáratot kínál.

Nizza város megközelítése:
Route 99 SNCF Direct (indulások a 2. termináltól - 4. megálló, valamint az 1. termináltól - 1. megálló). Telefon: + 33 (0) 4 93 13 53 13 Menetidő: 20 perc Járatsűrűség: 08.00 - 21.00 óra között félóránként ára: 3.50 € személyenként poggyászostól (menetjegy értékesítés az autóbuszban).

12 Route 23 direction "St Maurice" (indulások az 1. termináltól - 6. megálló). SUNBUS: +33 (0) 4 93 13 53 13 -. Megálló: "SNCF Railway Station". Menetidő: 45 perc Járatsűrűség: tízpercenként. ára: 1.30 € személyenként (menetjegy értékesítés az autóbuszban).

Taxi:
-Nappali ár: 1,48 € / km + kezdeti fix összeg 2,30 €
-éjszakai ár: 1,96 € / km + kezdeti fix összeg 2,30 €

Autókölcsönzés
Az autókölcsönzők területe a 2. terminál autóbusz-állomásának 8. megállójába érkezve a P5-ön áthaladva érhető el.

Parkolók
http://www.nice.aeroport.fr/acces_stationnement_en/parking
 
Hotelek:
Crillon Hotel**
De Flore Hotel***
Splendid Hotel****
Kövessen minket Facebook oldalunkon is!