Athén
Elhelyezkedése:
Görögország az európai civilizáció bölcsője, fővárosa Athén. Ez az eleven élettől pezsgő város, lakóival együtt egyszerűen lenyűgöző! Oly sok mindent elmondtak már Európa legrégibb fővárosáról, egy dolog azonban kétségtelen: Athén nem hagy nyugodni!
Az Akropolisz, az Agóra, az előkelő Kolonaki negyed boltjai és kávézói, a Plaka nyüzsgése, a kilátás naplementekor a Likavítosz dombról, a buzuki zenéje, az elbűvölő ételek, és a kedves emberek mind-mind kellemes időtöltést ígérnek ebben a csodálatos városban!
 
Belépés:
Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé válik. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.
A zökkenőmentes határátkelés érdekében - különösen a kezdeti időszakban - javasoljuk az útlevél használatát.
 
Bejutás a repülőtérről:
Tájékoztató a repülőtérről

A repülőtér címe:
Athens International Airport "Eleftherios Venizelos",
SPATA 19019, Greece
Tel. (+30) 210 3530000
Fax. (+30) 210 3532284
Email: airport_info@aia.gr

- Távolság Athéntól: Athéntól 33 km délkeletre helyezkedik el.
-Terminálok: 2 ; egy fő terminál + annak kiszolgáló épületei
-A repülőtér térképe:
http://www.aia.gr/.../body.shtm

- További információ: http://www.aia.gr/ (angol és görög nyelvű információ) vagy a (06-1) 777 7000 telefonszámon, egyéb nyelveken is.

Autóbusz csatlakozás:
-Athén Repülőtér Expressz busz, amely Athén és a repülőtér között közlekedik: A jegy ára € 2.90 járatonként. Jegyek a metróállomásokon válthatóak, minden tömegközlekedési jegypénztárnál, ill. megvásárolhatóak közvetlenül a buszvezetőtől is.
-A KTEL Expressz Szolgálata
Jegyár: € 3.00* járatonként. További részletes információ elérhető a http://www.ktel.org/ vagy a http://www.oasa.gr/ honlapon

Vasúti összeköttetés:
A repülőtér és a Larissis Station,-Athén központi pályaudvara-között vasút biztosítja az összeköttetést.
Az út időtartama kb. 30 perc, a jegy ára € 6.00*.

Metró:
Az Athéni Nemzetközi Repülőtér metróval is megközelíthető -3-as metróvonal „ Monastiraki- Athens International Airport"
A 3-as metróvonal közvetlen kapcsolatban áll a 2-es metróval a Syntagma metróállomásnál és az 1-es metróvonallal a Monastiraki megállónál. A Doukissis Plakentias metróállomás az Athéni Központi Pályaudvar vasúti csatlakozásának átszállóhelye.

Autóval:
Az athéni nemzetközi repülőtér Athéntól 33 kilométerre, délkeletre helyezkedik el és az Athéni körgyűrűt alkotó hatsávos (útdíj köteles) Attiki Odos-on keresztül könnyen megközelíthető.
A repülőtér útdíj fizetése nélkül is megközelíthető a Lavriou körúton és más elsődleges utakon. Athén déli városrészeiből vagy Piraeusból a Possidonos vagy a Vouliagmenis körúton, majd a Varis-Koropoiou körúton végül a repülőtéri kereszteződésnél az Attiki Odos autópályán keresztül közelíthető meg a repülőtér.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a terminál előtti parkolás nem engedélyezett, azonban a repülőtéri parkolókban az első 20 percre díjmentes.
A részletes térkép megtekintéséhez kérjük, kattintson ide:
http://www.aia.gr/.../Airport_map.jpg

Taxi:
24 órás taxiszolgálat működik. A taxiállomás az érkezési terminál, 3 kijáratánál található.

Parkolás:
Parkolás (rövid ideig): Abban az esetben, ha max. 4 órát szeretne parkolni, a P1 és P2 parkolókat ajánljuk, hisz ezek a max. 4 órát parkoló autósok számára van fenntartva. A P1 és P2 parkolók a főépületben található érkezési terminál előtt jobbra találhatóak. A parkolóház kapacitása: 1360 jármű. A 20 percet meg nem haladó parkolás ingyenes
A 24 órát meghaladó parkolás esetén €25.50 /nap pótdíj fizetendő.
Parkolás (hosszú időtartam): A 4 órát meghaladó parkolás esetén a P3 parkoló használatát javasoljuk. Kapacitás: 3360 jármű.
CPS Shuttle Bus közlekedik a P3 parkoló földszintje és az érkezési terminál között. Az utazás kb. 5 percet vesz igénybe.

Hasznos telefonszámok:
-Repülőtéri információs központ: (+30) 210 3530000
1, Érkezési / indulási járatinformáció
2, Tudakozó a légitársaságok telefonszámairól
3, A repülőtérre való eljutásról információadás
4, Parkolásra vonatkozó információ
5, Elveszett csomag információ
6, Csomagmegőrzőről szóló információ
-Görög Nemzeti Turisztikai Hivatal: (0)210 327 1000)
1, A hivatal a főépületben lévő érkezési terminálban található
2, itt információt kaphat a közlekedési lehetőségekről, menetrendekről a repülőéren található üzletekről, konferencia helyszínekről stb.
-Csomagmegőrző: (0)210 353 0352)
1, A főépületben található érkezési terminálban helyezkedik el.

*Az árak tájékoztató jellegűek.
 
Athén metro térképe (kattintson a képre)
 
Hotelek:
Hotel Amaryllis **
Hotel Illion ***
Jason Prime Hotel ****
Hotel St. George Lycabettus *****
Kövessen minket Facebook oldalunkon is!